Как да си направим DVD филм на домашното PC

Публикувано на 29 май 2006 от Ицката в Компютри, Софтуер

Тези дни ми се наложи да правя DVD, от клипове, правени с камерата ми. Оказа се не лека задача, макар и не толкова сложна в действителност. Бих желал да споделя опита, който събрах тук за 2-3 дни, белким на някой да му е по-лесно да постигне желания резултат без да се дзвери пред компютъра 2 дни, както аз например.

Съдържание на статията

 

Обработка на видеоклиповете с Microsoft Movie Maker

За конкретната цел тествах няколко програми, в това число и професионални такива, за обработка на видео файлове. Колкото и странно да звучи, Movie maker-a на Microsoft се оказа най-подходящия за моята цел – лесен за употреба, сравнтелно добър асортимент ефекти и възможности, и най-хубавото – върви си с Windows XP – можете да намерите програмата от менюто Start -> Programs -> Accessories -> Windows Movie Maker.

След като отворите програмата, можем вече да започваме. В първия момент може би ще се шашнете, но недейте – всичко е много просто! За да започнем работа, е необходимо да вкараме (import) клипчетата, заснети с нашата цифрова камера (*.avi, *.mpeg). (Предполагам сте ги качили на вашето ПЦ :-)) За целта кликаме на линка от менюто вляво, озаглавен ‘Import video’:

Импортиране на видео файл

Отваря се диалогов прозорец – от него избираме клипчето, което искаме да импортираме. Маркираме го и натискаме сивия бутон Import. Можете да импортирате няколко клипа наведнъж. Уверете се, че отметката ‘Create clips for video files’ не е активирана:

Отметката да не е активирана

След като сме избрали клип, или няколко клипчета, които бихме искали да обработиме, натискаме Import. Отново се връщаме в предишния прозорец. Сега трябва да поставим клипчетата, които сме импортирали, на времевата линия (timeline). Между отделните импортирани клипчета навигираме горе от менюто Collections, от падащото меню:

Падащото меню Collections

Можеме да преглеждаме филмчетата, като ги маркираме и от десния прозорец, наподобяващ Windows Media Player, натиснем Play бутона:

Дотук добре. Сега да вкараме 1-2 клипчета на времевата линия (timeline-a). Това става много просто – от Collections си харесваме клипчетата, които искаме да сложиме на таймлайна, щракваме с мишока в/у тях без да пускаме и ги ‘завличаме’ върху времевата линия. Другият вариант е десен бутон върху клипчето -> Add to timeline:

Добавяне на клипче към времевата линия

Ако успешно сте добавили клипчето на времевата линия, добавете още едно по същия начин. След това времевата ви линия трябва да изглежда горе-долу така:

Времевата линия

Нека сега да си поиграем малко с ефектите. Хубаво ще е между отделните клипчета да имаме нещо като преход. Програмката предлага най-обикновени ефекти, които на нас обаче ни вършат идеална работа. Най-напред, нека разгледаме ефектите – щракнете на линка от менюто вляво ‘View video effects’:

View video effects

Можете да добавите който си ефект поискате. Аз лично се спрях на Fade In, From Black, и на Fade Out, To Black. Как се добавя ефект:

 1. от времевата линия (timeline), щракнете върху клипчето, за което искате да добавите ефекта.
 2. от панела с ефектите по-горе, щракнете с десния бутон върху ефекта, който искате да добавите, и от отвореното меню изберете ‘Add to timeline’.

Направете въпросната операция и с Fade In, и с Fade Out ефекта. Програмата автоматично добавя Fade In ефекта в началото на клипа (Fade In – картината от черна постепенно се осветлява до нормално), а Fade Out – в края (картината постепенно се затъмнява до черно). Направете това както за единия, така и за другия клип от времевата линия (timeline).

С картината ОК, но какво може да се направи със звука? Добре би било, за да бъде прехода пълен, да заглушим звука в края, и да го усилим в началото, т.е. да приложим ефектите Fade In и Fade Out, но този път за звука. Как става това – аналогично – от времевата линия, щракаме с десния бутон върху звука към съответния клип, и избираме Fade In, след което по същия начин избираме Fade Out. Така и за двата клипа.

Готови сме! Съединили сме клипчетата в едно цяло, като сме направили и хубави преходи от едно към друго. Супер! Сега остана само да експортираме работата си – от менюто в ляво избираме ‘Save to My Computer’:

Записване (експортиране) на нашето филмче

Отваря се прозорец. В първото поле задаваме име на филмчето, във второто посочваме къде да го запише програмата. Натискаме Next. В следващия прозорец имаме един син линк, гласящ ‘Show more choices..’  – щракнете върху него:

Появяват се допълнителни възможности. Избираме Other Settings, а от падащото меню избираме Video For Local Playback (2,1 Mbps). Искаме максимално качество, нали така?

Натискаме Next и експортирането започва. Когато приключи, натискаме бутона Finish. Това е!

Конвертиране на видео от DivX (AVI, MPEG) в DVD формат, с ConvertXtoDVD

ConvertXtoDVD е продукт на VSO Software. Пробна версия на програмата можете да изтеглите от тук.

Стартирайте програмата. Преди да започнем, е необходимо да направим няколко настройки. Отидете в Settings -> General. От Working Folder избираме работна папка – там, където ще се записват изходящите файлове, които ще са в DVD формат. От TV Format, за Video Standart изберете PAL (Europe):

PAL

ВНИМАНИЕ! ВАЖНА НАСТРОЙКА! От Audio, за Default language, изберете English! В противен случай на някои ДВД плеяри няма да ви тръгне звук!

За Аудио избери English!!!

От Encoding, за Encoding quality/speed изберете High quality/Slow encoding. За Target Size изберете DVD-5:

Готови сме с настройките. Натиснете ОК.

Сега да добавим файла (файловете), които искаме да конвертираме в DVD формат – от менюто File избираме Add Video File:

Ако искате ДВД-то да има субтитри, то файла със субтитрите трябва да е с разширение *.srt, и да има същото име каквото и видеофайла!

Можете да добавяте колкото файлове искате. Програмата автоматично създава меню към ДВД-то. Когато сте готови, натискате бутона Convert, намиращ се вдясно. Това е!

Чака се в зависимост от това колко голямо ви е DVD-то, но горе-долу като времетраене зависи от времето на общия брой видеофайлове, т.е. ако видео файловете ви са с дължина около час, то и за конвертирането ще е необходимо същото време. След като приключи, резултатът можете да запишете на DVD с помощта на програмата, или чрез друг софтуер, като Nero Burning Rom например.

Ако има въпроси, не се притеснявайте да питате!

 1. Tedy K. казва:

  Super. Ice na men sus sigurnost 6te mi svurshi rabota i zasvidetelstvam nai-iskreni blagodarnosti! Shte mojesh li samo da mi dadesh i crack-a za convertirashtata programa? Thanks :)

 2. daniela казва:

  тази програма найстина е страхотна но аз имам един голям проблем с нея ако някой може да ми помогне …. проблема е следния когато слагам снимки на тази програма стигасм до 7-ма снимка и щом посложа 8-мата програмата се изкючва дори ако сам го запаметила и пак я пусна ….. сложа ли 8-ма сника се изкючва моля ви помогнете ми

 3. Ицката казва:

  С коя програма имаш проблем? С Movie Maker-a ли? Хм, да видим дали съм разбрал правилно: искаш да си направиш клипче от снимки, но след добавянето на n-та снимка програмата ти забива и се затваря? Само с една и съща снимка ли го прави този проблем, или с която и да било?

  Бъди малко по-конкретна и детайлна, за да ти се помогне, че срамота така :-)

 4. Катето казва:

  Благодаря за полезната информация
  Бих искала да попитам как във даденото клипче от видео камерата да си внедрим музикален файл и надписи

 5. Ицката казва:

  Какво разбирате под ‘надписи’ – субтитри, или просто надписи, нещо като интро да речем? За съжаление, в Movie Maker няма как да се сложат субтитри. За сметка на това могат да се слагат финални надписи, или заглавия. Прави се от Edit Movie -> Make titles or credits.

  Музикален файл може да се импортира по същия начин, както и видео файлове (или картинки), от Capture video -> Import audio or music. Импортираните аудио файлове могат да се слагат на времевата линия независимо от видеоклипа, може да се заглушава звука на клипа, за да се чува само аудио файла, може да се миксират…

 6. Катето казва:

  Точно така заглавие и накрая финален надпис.А звука от клипа как се заглушава.
  Друго което искам да питам е например когато се изпише заглавието на филма може ли да бъде на фона на желана от нас снимка

 7. Катето казва:

  И ако може как става точно
  Благодаря Ви!

 8. Ицката казва:

  Тази статия мисля, че ще бъде от полза.

 9. вероника казва:

  моля ви, някои може ли да ми каже по какав начин мога да премахна звука от клипчето,и на негово място да си сложа някаква песен например.надявам се че ме разбрахте…да не се чуват гласовете от самия запис а само мелодията която аз съм сложила

 10. Ицката казва:

  Ами.. Нали когато импортираме клипчето долу на timeline-a се появяват две графи – видео и аудиото към него. При клик с десен бутон върху аудио графата се отваря контекст менюто, и избираме "Mute".. Т.е. заглушаваме оригиналния звук. От screenshot-a по-горе се вижда:
  http://blog.ickata.net/UserFiles/Image/mm8.png

 11. МоНка казва:

  Здравеите… Опитвам се да направя клип със снимки които да вървят на слаид6оу и музика за фон./.. във вбокс7 има доста такива…вси4ки сте ги виждали… Пробвам с Мовие Макер … вси4ко уж го правя както трябва, оба4е снимките като ги прибавя долу ж кжадрат4етата и като цъкна на някоя от тях не ми излиза на Превию-то… слагам и музиката и като дам Плей се 4ува музиката само и снимките пак не жървят.. не мога да разбера защо не ми вървят снимките и не се вийда нищо… помогнете ми!
  и отделно като прибавя музиката се прибавя се едно с име пише си името на песента там отдолу на Аудио или Музика ама ги няма тея вълни, дето са за по-висок тон по-нисък…..незнам как им се вика…ама ги виждам на някои от скрийншотовете че при други ги има…
  Надявам се някои да откликне!:)))мерси! 

 12. Велислава казва:

  Имам съштия проблем като даниела ако някои мойе да ми помогне да пише !!!!!!!!!!

 13. Георги казва:

  Пробвах и предложената от Вас програма ConvertXtoDVD. Играл съм си и с други програми, но при готово двд, с бутоните на плейърите ‘next’ и ‘previous’ не може да се премине чаптър(клип) напред, или да върна 1 чаптър назад. Някакви индекси би трябвало да се слагат меду клиповете, според мен. Може би в създаването на чаптъри е тайната. Всички двд които съм теглил от нета, или купувал, нямат този кусур.
  Ако някой е компетентен, нека сподели опита си с програми, примерно като:
  Ulead DVD MovieFactory 6
  Xilisoft DVD Ripper Ultimate 5
  Womble MPEG Video Wizard DVD v12

 14. Ицката казва:

  Здравей, Георги,

  както виждаш публикацията ми е от 29 май 2006г. Тоест за последно тогава съм ползвал ConvertXtoDVD. Останах много доволен от софтуера и не си спомням да съм имал твоя проблем.

  Доста време е минало оттогава и вече изобщо не съм наясно коя е актуалната версия на продукта. Следователно, за съжаление не мога да ти помогна :( .

  Опита ли да тестваш готовото ДВД с друг плеър? Пробва ли да изтеглиш по-нова версия на кодеците ти за ДВД (да, ДВД форматът също се кодира и ползва кодеци за декодиране)? Напълно възможно е някъде там да се крие проблемът ти.

  Поздрави и успех!

 15. ToHu ;] казва:

  МНОГО БЛАГОДАРЯ ИЦКО ПОМОГНА МИ МНОГО :) :) :)
  БРАВО ЗА ТАКИВА КОМЕНТАРИ , ДАВАМ 6+ . МЕРСИ ЗА ПОМОЩА
  ПРИЯТЕН ДЕН НА СИ4КИ !!!

 16. weelsmaster казва:

  Здравейте! Искам да попитам как да импортирав муэика эа фон?
  Моля да ми помогнете!

 17. veselina казва:

  здравейте.информацията найстина е много добре а полезна предполагам за много хора.аз обаче имам проблемна стария уиндолс си правех клипчета по този начин но ми го смениха с др уиндолс и на него няма тази програма.това лято кръщавахме детето ми и от тогава имаме заснето видео с домашната камера.сега имам атруднения как да ги кача клипчетата на двд.изисква ми софтуер за декодиране.от каде и как да го инсталирам?

 18. et казва:

  искам да ви попитам как мога да си заснема презентация с Movie Maker

 19. denitsa казва:

  ne stava

 20. Ицката казва:

  Публикацията е отпреди 8 години. Със сигурност вече има друг софтуер.