WordPress 2.7 Beta 2

Публикувано на 14 ноември 2008 от Ицката в Интернет и уеб
Етикети: , , ,

Готви се нова версия на блог системата WordPress. Промените са доста и най-вече в администрационния панел на системата. Изглежда девелъпърите на популярната система се усетиха, че изгледа на админ частта, който наложиха след версия 2.5 е доста неудобен. Новият изглед е далеч по-сполучлив, но отново, поне според мен, е все още далеч от перфектен. Дизайнът на по-старите версии на WP (преди 2.5) е много по-лесен и интуитивен, бие и сегашния, и този на бъдещата версия по usability отвсякъде.

Допада ми идеята за вертикално меню, но има още какво да се желае. Прекалено е малко, шрифта също е малък и неподходящ, трудно намирам това, което ми трябва. Дори малките иконки не ми помагат (може би трябва време да свикна с тях?) Но определено навигацията се нуждае от разширяване, дори и от естетическа гледна точка – на голям екран изглежда ужасно (както можете да забележите на screen-a по-горе, резолюцията е 1680 х 1050). Инак отново са върнали "течния" лейаут, който, незнайно защо, решиха да махнат в 2.5.

Има няколко подобрения и във функционалността. Идеята за Quick Edit на постове и страници ми допада доста. Функцията Preview Post вече наистина работи :-) Гледам повечко AJAX има.. Благинки :-) И все пак, има доста недоизпипани неща. Адски много липсва например един Date Picker в полето за редакция на Публикации и Страници. Доста по-удобно би било ако разполагахме с едно JavaScript календарче, с което можем да си изберем някаква дата..

Забелязвам че някои от бъговете във сегашната стабилна версия на продукта са оправени. На сайта на WP можете да видите и какво още е оправено след официалното обявяване на първата бета.

И така.. Ще чакам официален релииз, за да си ъпгрейдна блога и да разцъкам по-детайлно. Едно е сигурно – WordPress все повече започва да прилича повече на CMS за уебсайт, отколкото на blogging система. Не съм убеден каква част от плъгините ще работят в новата версия. Предстои да видим!